Denne oppskriften har jeg fått av min datter Tone, derfor navnet «Tones ostekake».

Den er som følger:

130 g smør eller margarin

300 g knuste pepperkaker

Fyll:

2,2 dl vann

1 pk. sitrongele

130 g melis

2 ts vaniljesukker

200 g Philadelphiaost, naturell (IKKE light!)

3dl seterrømme

3 dl kremfløte

 

Smelt fettet og bland det med de knuste pepperkakene. Trykk dette ned i en springform, 22 cm i diameter. Sett formen kaldt ca. 1 time, så det stivner.

Fyllet: Mens bunnen stivner, lages fyllet. Kok opp vannet, og rør geleen i. Den skal ikke avkjøles. Med en gang røres de resterende ingrediensene i geleen i denne rekkefølgen: Bland melisen og vaniljesukkeret og rør det i geleen. Deretter følger osten, rør den ut i geleen til den har smeltet. Så blander du i rømmen og til sist fløten. Når bunnen har stivnet, heller du fyllet i spring-formen. Sett ostekaken kaldt minst 4 timer, gjerne over natten. Ta av ringen rundt formen og sett kaken på et pent fat. 

Tips 1.

Forslag til pynt: Kok opp 3 dl vann, og rør i en pakke jordbærgele. Hell geleen i en liten form med kanter (så ikke geleen renner ut). Gjør det samme med en pakke grønn gele (ikke i samme form som jordbærgeleen). Eller du kan gjøre som jeg pleier, bruke sitrongele til dette også og farge den med grønn konditorfarge. Sett begge to til avkjøling, så de stivner. Så skjærer du ut figurer med pepperkakeformer og pynter kakene med dette. Jeg bruker å lage juletrær med den grønne geleen og hjerter med den røde.

 

Tips 2.

Ellers i året bruker jeg en pakke Bixitkjeks, 300 g, ikke pepperkaker.

Pynten jeg bruker, er da enten en boks med mandariner eller noen kiwi i skiver.

 

Tips 3.

Noe jeg en gang i blant varierer ostekaken med, er å bruke bringebærgele istedenfor sitrongele. Da pynter jeg kaken med bringebær.

 

                                             VEL BEKOMME!

Denne oppskriften fant jeg i en av Ingrid Espelid Hovigs kokebøker, «Velkommen til mitt kjøkken – 20 år i fjernsynskjøkkenet». Vi syntes dette var mye bedre enn riskrem, så dette er fast dessert til ribbe eller skinkestek. 

Oppskriften er som følger:

100 g byggryn

3 dl vann

8 dl melk

1 ss smør eller margarin

2 ½ ss sukke

1 ts vaniljesukker

2 ½ - 3 dl kremfløte

 

Bløt grynene i vannet natten over. Kok dem i bløtevannet til vannet er trukket inn, ca. 20 minutter. Spe med kokende melk og la grøten småkoke ca. 2 timer, til grynene er møre og grøten passe tykk. Rør av og til, så det ikke legger seg ved. Ha i smør eller margarin, og smak til grøten med sukker og vaniljesukker når grøten er ferdig. Avkjøl den. Stivpisk fløten og bland den forsiktig i grøten. Serveres med rød saus.

Du har sikkert din egen oppskrift på rød saus, men for sikkerhets skyld får du oppskriften som jeg bruker. Den fant jeg på melk.no.

Den er slik:

2 dl vann

½ - 1 dl sukker

300 g bær, gjerne frosne (selv foretrekker jeg jordbær)

Kok opp vann og sukker. Rør det godt sammen. Ha bærene (selv foretrekker jeg frosne bær, for da er sausen avkjølt og klar med det samme) i en foodprosessor eller hurtigmikser. Hell den kokende sukkerlaken over bærene og kjør på full hastighet til sausen er uten bærklumper.

 

                                             VEL BEKOMME!

 

 

 

Denne oppskriften har jeg funnet i et gammelt nummer av matmagasinet «Alt om mat», og den er som følger til 4 1 ½ -litersformer:

 

2 dl mørk sirup

3 bokser vørterøl

2 ts salt

1 ½ ts malt nellik

1 ½ ss malt anis eller stjerneanis

1 ½ dl rosiner

¾ kg siktet rugmel

½ - ¾ kg hvetemel

 

Varm opp sirupen i en kjele til den er helt flytende. Tilsett så vørterølet og saltet. Rør godt sammen. Væsken skal være 37 – 40o. La deigen heve minst 1 time, eller til deigen har dobbelt volum.

Sett stekovnen på ca. 200o. Del deigen i 4 deler, og form 4 kaker som legges i smurte brødformer, hver som rommer 1½ liter. Selvsagt kan du også forme dem til runde kaker som legges på bakepapirkledd stekeplate. La kakene heves ca. ½ time. De stekes midt i ovnen i ca. 25 minutter.

Mens kakene stekes, ha litt lys sirup i en kopp eller et glass og rør det ut i litt varmt vann. Så snart kakene er tatt ut, ha dem på rist og pensle dem med sirupsvannet. La dem avkjøles før du eventuelt putter dem i plastposer og fryser dem.    

Til slutt får du en rullekakeoppskrift som jeg fant i et nr. av matmagasinet «Alt om mat». Bladet har dessverre gått inn for en god del år siden.

Kaken heter NØTTERULLADE. Den passer også for glutenallergikere, for det er ikke hvetemel i den.

Oppskriften er som følger:

4 egg

2 dl sukker

100 g malte nøttekjerner (selv bruker jeg hasselnøtter til dette)

1 ¼ ss potetmel

2 ts bakepulver

Sett stekovnen på ca. 210o. Eggene og sukkeret piskes til luftig eggedosis. Nøttekjernene, potetmelet og bakepulveret blandes og røres forsiktig inn i eggedosisen. Ha røren i en stor, bakepapirkledd langpanne. Stek rullekaken midt i ovnen ca. 5 – 7 minutter.. Ta kaken ut av ovnen. Legg et fuktet kjøkkenhåndkle over langpannen og en bakerist over det og hvelv den straks. Avkjøl kaken med den varme langpannen over. Når kaken er kald, tar du av langpannen og fjerner bakepapiret. Er det vanskelig å trekke det av, pensle papiret med kaldt vann. Da skulle det gå greit å dra det av.

Fyll og pynt:

4 dl kremfløte

2 ts sukker

2 – 3 bananer

Høvlet melkesjokolade

Hakkede nøtter

Kremfløten piskes til krem med sukkeret. Ca. ½ spres over kaken. Bananene skjæres i tynne skiver og fordeles over kaken. Den høvlede melkesjokoladen drysses over, men gjem litt til pynt oppå kaken. Hakkede nøtter drysses over, men gjem litt til pynt oppå kaken. Rull kaken sammen fra langsiden. Resten av kremfløten has utenpå kaken. Pyntes med resten av den høvlede melkesjokoladen og de hakkede nøttene.

 

 

Til slutt skal du få kveldens hilsen fra Jesus. Den står i Salme 37 og versene 23 – 24: Herren gjør mannens steg faste og gleder seg over hans vei. Om han faller, går han ikke over ende, for Herren holder hans hånd.» Disse versene gjelder selvfølgelig kvinner like mye som menn!

Kaken Pavlova har blitt svært populær her i landet de senere årene. Den er en marengskake. Derfor tar jeg med denne oppskriften som jeg fant på tine.no nemlig BUDAPESTKAKE.

Oppskriften er som følger:

6 eggehviter

3 dl sukker

2 dl hvetemel

2 ts vaniljesukker

2 dl mandelflak

5 dl vaniljekrem – f. eks. Piano vaniljekrem

3 dl kremfløte

2 ½ dl bringebær

2 ½ dl blåbær

Sett ovnen på 170 °C. Pisk eggehvitene til luftige med myke topper, tilsett sukker gradvis mens vispen går og pisk til stiv og blank. Vend inn mel og vaniljesukker og fordel utover en langpanne dekket med bakepapir. Dryss mandelflak over og stek midt i ovnen i 20 minutter. Vend kaken over på et stykke bakepapir. La den avkjøle seg tildekket av langpannen, ca. 30 minutter. Pisk fløten til krem og vend med vaniljekrem. Spre utover kaken og fordel bær over. Rull sammen til en rullekake og server i skiver.

Tips: Med krem som fyll må kaken rulles forsiktig sammen, ikke for stramt, slik at ikke all kremen tyter ut. Dropp bærene om du ikke har. Kaken kan også fylles med vanlig pisket krem, ren vaniljekrem og syltetøy.

Til slutt skal du få med deg hilsenen fra Jesus. Den står i salme 37, og vers 5: «Legg din vei i Herrens hånd! Stol på ham, så griper han inn»